Image
Top
Menu
28 oktober 2020

Kleding weggooien?

Kleding weggooien?

kleding weggooien
 

Jaarlijks gooien we in Nederland samen zo’n 235 miljoen kilogram kleding weg! Ook nieuwe kleding wordt vernietigd.

Kleding weggooien?

Met 3 kledingstukken per jaar minder, bespaar je ongeveer 57 kilogram CO2 uitstoot per persoon. Voor heel Nederland zou die besparing op 975 kiloton CO2 uitkomen. Dat is net zoveel besparing als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten. Dan hoeven we ook minder kleding weg te gooien.

Wat staat mooi en welke kleding kan weg? Het heeft mij heel erg verbaasd hoeveel kleding mensen hebben. Sta je voor 1 kast, blijkt het dat er nog 2 kasten met kleding zijn. Ook het aantal schoenen, voor elk setje kleding een paar schoenen.

Dat is trouwens ook mijn kracht! Ik leer mensen hoe je kan combineren. Daar is wel een spiegel voor nodig trouwens. Schaf een grote spiegel aan, waar je jezelf helemaal in kan zien. Inclusief je schoenen!

Overigens zijn het echt niet alleen maar mensen met veel geld, die zoveel kleding hebben. Zeker niet!

Wist je dat je ongeveer 20% van kleding die in je kast hangt maar draagt? We kunnen echt met minder kleding.

kleding weggooien

Kleding weggooien?

Dat hoeft zeker niet. Je kan het doneren of naar een 2e hands winkel brengen.

Leer hoe je leuke en handige combinaties met je eigen kleding kan maken.

Zorg dat je weet welke kleuren jou mooi staan en welke kleding bij je lichaam past. Als je wilt, ik help je!

Waarom hangt er een kledingstuk met het kaartje eraan nog in je kast?

Komt je dit bekend voor? Ik zie het regelmatig bij mijn klanten, als ik de garderobekast bekijk. In een opwelling gekocht? Samen met een vriendin misschien? Thuis toch niet mooi, maar geen tijd om het terug te brengen?

Dan blijft zo’n item hangen. Eeuwig zonde, je kan er iemand anders misschien heel blij mee maken. Wil je een garderobecheck? Kijken wat jou het mooiste staat en wat daarvan al in je kast hangt? Leren combineren met je eigen kleding? Maak het jezelf makkelijk en laat mij je helpen. Contact

Kleding weggooien?

Weggooien hoeft zeker niet, zelfs winkels doneren soms hun overschot aan een goed doel zoals ReShare. Waardoor je als klant een ongedragen item op de kop kunt tikken in een van de ReShare Stores.

In Amsterdam wordt op de Kloffie Markt veel designerkleding aangeboden. United Wardrobe is een online marktplaats met een combinatie van fast fashion en merkkleding. ( net overgenomen door Vinted!)

Duurzame merken; Rhumaa, Alchemist, Armedangels, Taj, VJR & More en Thoms.

Armedangels is een Duits merk dat sinds 2007 bestaat. Armedangels wil een bijdrage leveren aan een betere wereld. Dit doen zij onder meer door gebruik te maken van GOTS gecertificeerd katoen. Zo helpen zij katoenboeren in India te ondersteunen bij het aanpassen van de katoenvelden. Zodat zij biologische landbouw kunnen toepassen.

Thoms is een bedrijf dat voor elk paar nieuwe schoenen dat wordt verkocht, een paar nieuwe schoenen schenkt aan een kind in nood.

Hennep, brandnetels en linnen zijn duurzaam. Net als textiel gemaakt van koffiedik en pinatex ( ananasleer).

De productie van wol en katoen belast het milieu enorm. Een wollen trui of jasje van goede kwaliteit dat bijvoorbeeld 10 jaar wordt gedragen, geldt wel als duurzaam.

Kleding weggooien?

Over het algemeen neemt de consument te snel afscheid van zijn kleding. Wolvezels kunnen gemakkelijker worden gerecycled tot een nieuw kledingstuk. Clothing de Loop is hiervan een goed voorbeeld en maakt van afgedankte wollen kleding weer wollen truien.

  • Gemiddeld kopen we 60% meer kleding dan 15 jaar geleden. Terwijl het gebruik ervan met de helft is afgenomen.

Als je tweedehands koopt, gebruik je geen nieuwe grondstoffen maar kun je toch experimenteren met je eigen stijl.

Als ik ga shoppen met een klant, ga ik meestal ook even naar een tweede hands kledingzaak met goede merken. Ik kan dan beter laten zien welke items een klant nodig heeft. Er hangt alles op kleur en er zijn veel meer stijlen om te laten zien.

Ook eens samen shoppen met Stijlwerkt? Hulp bij shoppen

Eize: ik koop tweedehands vanwege het duurzaamheidskarakter en de prijs.

Tineke: ik koop soms tweedehands kleding om uiteenlopende redenen zoals de situatie in de kledingindustrie, de kosten of het milieu aspect.

Tekst, mede dank aan; vakblad Kleur en Stijl.