Image
Top
Menu

Blauw.

Ik draag geen blauw.

Het gebeurde 3 jaar geleden. Toen ik bij haar thuis kwam voor een kleur en kledingadvies. Een hele leuke jonge vrouw deed de deur open. Ik heb een hekel aan winkelen, zei ze. Daarom heb ik je laten komen. En ik wil graag advies over de kleding die ik al heb. Of dat goed is. Wat weg kan en waarom. En ik heb nog kleding nodig om mijn garderobe wat spannender te maken, denk ik. Ja, dat moest ik maar voor haar shoppen.

Het viel mij op, dat deze jonge vrouw heel creatief is. Dat was te zien aan haar inrichting en bepaalde kledingstukken. Deze mensen vinden het vaak wel leuk om te winkelen. Maar ze wilde écht niet met mij mee gaan shoppen

Dus stelde ik voor om foto’s te maken van kleding die ik geschikt vond voor haar. Voordat ik ze zou aanschaffen. Anders moest er misschien wel kleding terug. We hebben die dag bekeken welke kleding het beste bij haar lichaam paste. Welke kleuren haar laten stralen. Wat kleur betreft was dat zeker de kleur blauw. Trouwens alle kleuren blauw staan haar heel mooi. Omdat ze een echte zomertype is. Maar ook blauw/groen staat erg mooi.

Ik hou niet van blauw, zei ze. En trek zeker geen blauwe kleding aan. Ondanks dat ik gezien heb, dat het mij erg mooi staat. Wordt ik misselijk van blauw.

Dus ik shoppen. Ten eerste heeft ze een heel moeilijke kledingstijl. Wat niet echt 1 stijl is. Maar een variatie van 3 verschillende stijlen. Dus moet ik kijken, wat het beste bij haar lichaam past en dan naar wat ze er ook erg mooi bij vind staan qua stijl. Dat is dus klassiek bij haar lichaam, romantisch bij haar extra stijl en ook nog eens natuurlijk. Dus mooie kleding, zachte aaibare stoffen en meer rechte vormen. Het moest een jurk zijn, een tasje, een broek en een leuk bloesje.

Verschillende foto’s gemaakt van kledingstukken.  Maar wat ik ook zag, allemaal prachtige kleuren blauw. Dat wilde ze niet, dus maar steeds op zoek naar wat anders. Toch leuke kleding kunnen scoren voor haar. Maar zo jammer, ik had zoveel leuke andere kleding gezien.

De volgende afspraak zou ik haar foto’s laten zien en een aantal items die ik voor haar had aangeschaft brengen. Nog maar weer eens uitgelegd, dat ik zoveel andere mooie items voor haar had gezien. Het budget liet het niet toe, dat ik nog meer voor haar zou gaan bekijken. Dus heeft ze, zoals ik meestal doe. Alles op papier gekregen. Waar ze op moet letten, wat haar lichaamsstijl is en welke andere persoonlijke dingen. O.a. zoals haar bovenlichaam wat korter is dan haar onderlichaam. Dus niet te korte jasjes, truitjes e.d. Want dan lijkt je bovenlichaam nog korter.

We zouden mail contact houden. En een maand later kreeg ik bericht van haar, dat ze met haar vriend was gaan shoppen in Groningen. Ze had zowaar een blauwe jas en een blauwe jurk gekocht.

Zelfs haar vriend vond het haar zo mooi staan!.

Nu na die jaren, weet ik dat, als je geen blauw kunt dragen, je andere mensen niet snel vertrouwd. Dat heeft alles met je jeugd te maken. Ik heb natuurlijk haar vertrouwen kunnen winnen. En, door met mijn inzet heb ik haar wel kunnen overhalen, om blauw te dragen. Het mooiste is nog, dat ze het zelf heeft gekocht.

Blauw heeft alles met vertrouwen te maken. Als je de kleur blauw draagt, dan kom je vertrouwelijk over. Ook een mooie kleur als je moet solliciteren.

De kleur blauw heeft nog meer betekenissen. Zoals eerlijk, kalm, behulpzaam en Intuïtief. Draag jij geen blauw?

Sinds een jaar ben ik colour couch en kan ik je helpen met je kleuren. Je kan er hier over lezen. Kleur als taal

blauw
Tiny Oostindie, Stijlwerkt.