Image
Top
Menu
12 februari 2024

Wat is contrast

Wat is contrast?

Sommige mensen hebben veel contrast: een lichte huid en donkere ogen, wenkbrauwen en haar. Deze contrasten kunnen ze ook in hun kleding terug laten komen. Dan staat zwart en wit heel mooi. Of donkerblauw en wit.

Wat is contrast

Overtuigend outfit met contrast.

Een blauw pak met een wit overhemd en een rode stropdas is het meest overtuigende outfit voor een zakenman. De combinatie van blauw, rood en wit maakt hem sympathiek, deskundig en betrouwbaar. Een zakenvrouw met een blauwe rok, gecombineerd met een witte blouse, een rood jasje en blauwe pumps straalt ook overwicht uit.

Wat is contrast

Zie je er jonger uit dan je bent, maar heb je een functie waarin je overwicht wilt uitstralen? Dan kun je als vrouw het beste je haar opsteken. Of als je kort haar hebt, een strak kapsel laten knippen. Als je zakelijkheid wilt uitstralen dan is het belangrijk om je klassiek te kleden, als je wilt met een moderne twist.

Draag kleding van goede kwaliteit. In de kleuren blauw, zwart of grijs. Hoe meer kleurcontrast je aanbrengt in je outfit (blauw met wit of zwart met wit), hoe zakelijker je eruit ziet. Dat kun je combineren met hippe schoenen, stropdas of sieraden.

Als je er ouder uitziet dan je bent, dan is het belangrijk dat je goed passende kleding draagt (niet te groot en niet te klein). En dat je de juiste kleuren draagt die goed passen bij je gezicht, want daardoor zie je er frisser en slanker uit.

Wat is contrast

En de symboliek van kleuren

Blauw: goddelijkheid, oneindigheid, onschuld, melancholie, oprechtheid.

Bruin: nederigheid, aarde, degelijkheid

Geel: licht, luister, glorie

Goud: goddelijkheid, rijkdom, macht

Groen: hoop, groei, leven, toekomst

Grijs: neutraal, geborgenheid, wijsheid, luxe, ouderdom

Magenta: vrolijk, opwindend, schokkend

Paars: rouw, ingetogenheid, gezag, sensualiteit, koninklijkheid

Rood: liefde, strijd, hartstocht, moed, feestvreugde

Roze: zachte tedere liefde, blijdschap

Wit: vreugde, feestelijk, waarheid, reinheid, blijdschap, tederheid, liefde

Zwart: diepste rouw, dramatisch, pittig, elegant

Psychologische betekenis van kleuren

Rood

Houd je van rood? Dan kan het zijn dat je de behoefte hebt om krachtig te lijken. Dat je graag indruk maakt en het belangrijk vindt om te presteren. Je houd van avontuur en afwisseling. Je zult je omgeving dan ook niet snel vervelen. Draag niet te veel rood, dan kom je te krachtig over. En niet toegankelijk.

Geel

Is geel je lievelingskleur? Dan kan het zijn dat je veelzijdig bent en een levendige geest hebt. Je breidt graag je kennis uit en reist graag.

Groen

Omring jij je graag met groene kleuren? Dan kan het zijn dat je van de natuur en het leven houdt. En van rust, orde, warmte, gezelligheid en vrijheid. Je bent meestal opgewekt en kunt vasthoudend en spraakzaam zijn. Verder ben je taai en  betrouwbaar.

Blauw

Houd je van blauw? Dan kan het zijn dat je een kalm en nuchter persoon bent. Je hebt een vreedzaam karakter en een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid. Je bent trouw, eerlijk, verstandig en je werkt hard.

Wit

Vind je wit een mooie kleur? Dan kan het zijn dat je perfectionistisch bent ingesteld. Je bent koel, zakelijk, betrouwbaar, onverstoorbaar en opgewekt.

Zwart

Ben je meer van het zwart? Dan kan het zijn dat je geen kleur wilt bekennen…Draag niet te veel zwart, dan kom je afstandelijk over. Het is ook niet goed voor jezelf. ( wil je daar meer over weten, je mag me altijd benaderen.)

Wat is contrast

En wat wil je met kleur uitdragen?

Stijlvol en elegant

Wil je er smaakvol uitzien en klasse uitstralen? Combineer dan twee of meer neutrale kleuren, zoals: grijs, wit, zwart en bruin. Koop kleding van goede kwaliteit. En draag daar goed ondergoed onder, zodat je geen lijnen en oneffenheden ziet.

Rust en harmonie

Wil je er ontspannen en toegankelijk uitzien? Combineer dan verschillende tinten van één kleur. Bijvoorbeeld verschillende tinten blauw of groen. Het is mooi om dan ook je sieraden en accessoires in die kleuren te dragen. Zodat het allemaal niet te druk wordt.

Krachtig en intens

Wil je kordaat overkomen en de aandacht naar je toehalen? Combineer dan twee kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood met groen, bruin met oranje, blauw met oranje of paars met geel. Deze kleuren zijn op zichzelf al intens en dat maakt dat je opvalt en krachtig overkomt.

Energiek en speels

Wil je pit en levendigheid uitstralen? Combineer dan rood, blauw en geel. Je kunt bijvoorbeeld een blauwe jurk dragen met rode en gele sieraden combineren. Dat ziet er vrolijk uit.

Mysterieus en intrigerend

Wil je wel opvallen, maar niet alles meteen prijsgeven? Maak mensen dan nieuwsgierig naar je door groen, oranje en paars te combineren. Paars maakt je mysterieus, groen geeft rust en oranje is speels. Als je alleen paars zou dragen, ben je wel mysterieus, maar niet intrigerend. Het is juist de combinatie die je interessant maakt.

Sociaal en toegankelijk
Wil je bereikbaar zijn voor anderen? Of heb je veel 1-op-1 contacten? Draag dan natuurtinten, zoals: bruin, groen of crème. Deze kleuren brengen je geen overwicht. Mensen zien je meer als je gelijke en nemen je sneller in vertrouwen.

Zakelijk en serieus

Als je wilt dat mensen dingen van je aannemen of als je presentaties geeft voor groepen, dan kun je beter donkere kleuren gebruiken dan lichte kleuren. Donkerblauw, antraciet of zwart zijn bijvoorbeeld kleuren die autoriteit uitstralen. Een donker pak met licht overhemd associëren mensen onbewust met daadkracht, zakelijkheid en deskundigheid. Hoe groter het donker-licht contrast, hoe sterker dit effect. Hoe kleiner het donker-licht contrast, hoe zachter en toegankelijker je overkomt.

Wil jij advies over kleur en kleding? Garderobe advies? Ik help je. Contact